Så skapar du en hemsida i WordPress med en nypa SEO

Vill du skapa en egen hemsida och undrar hur du kommer igång?

I detta inlägg lär du dig just detta. Vi kollar även hur du kopplar domänen till WordPress och vad du kan göra för att synas på Google.

Den här webbplatsen är ett verkligt exempel på hur slutresultatet kan se ut.

SEO-tips.se började nämligen som ett experiment. Jag ville testa om jag kan skapa en egen webbplats med WordPress, som både kunde ranka på sökmotorer och se relativt bra ut – utan IT-kunskaper.

Tillsvidare har bloggen lyckats få rankings och genererar organisk trafik med bra tillväxt, som du ser nedan.

SEO-tips.se positiva utveckling av antalet exponeringar på Google
Diagram över antalet exponeringar på Google sökresultaten för seo-tips.se

Jag håller tummarna för att den positiva utvecklingen fortsätter!

För mig är det viktigt att webbplatsen är:

  • SEO-vänlig
  • Användarvänlig
  • Tillräckligt flexibel tekniskt sätt (dock utan behov för avancerade IT-kunskaper)
  • Tillräckligt snygg (PS! subjektivt)
  • Enkel och snabb att göra designändringar på

Nu ska vi kolla på hur du får liv i DIN webbplats!

Innehållsförtecking:

Skapa en WordPress webbplats i 3 enkla steg

  1. Registrera din domän
  2. Skaffa webbhotell
  3. Koppla domänen till WordPress (one-click install)

Det är nästan lika lätt som att läsa upp de tre stegen ovanför. Nedan kommer jag kort att beskriva vad de olika stegen innebär.

1. Registrera din domän

Du kommer ingen vart utan en domän.

Domänen är hemsidans adress. En domän kan köpas av flera leverantörer, ofta företag som också erbjuder webbhotell. Exempel på sådana företag är Loopia, One, GoDaddy, Miss Hosting, Oderland m.fl.

Så registrerar / köper du ett domännamn

  1. Surfa till en sajt som säljer domännamn (t.ex. en av de ovannämnda)
  2. Använd sökfunktionen för att hitta den domän du vill ha
  3. Köp domännamnet (samma enkla process som med all annan e-handel)

Grattis! Nu har du ett helt eget domännamn!

2. Skaffa webbhotell

Först och främst, vad är ett webbhotell?

Webbhoteller hyr ut plats på sina webbservrar. Webbservern möjliggör att innehållet på din webbplats kan både lagras någonstans och att den kan publiceras på WWW (World Wide Web).

Webbhotell hyr plats på sina webbservrar så att din webbsida kan kopplas online

Det definitivt snabbaste är att skaffa webbhotell från samma leverantör du registrerar domänen hos, men det behöver du inte göra. Om du vill kan du beställa webbhotell från en annan leverantör.

Hur skaffar man ett webbhotell?

Att skaffa webbhotell är lika lätt som att skaffa ett domännamn och du behöver inte förstå något om servrarna som visas i bilden ovanför :). Kanske om du måste bygga en mycket avancerad sida (som Amazon kanske).

Så här gör du:

  1. Välj ett webbhotell du vill ha (t.ex. en av sidorna som nämndes tidigare).
  2. Välj vilket paket (dvs. pris & prestanda) du vill ha.
  3. Följ anvisningarna hos leverantören och inom några minuter har du ett webbhotell klart för användning.

Det finns många företag som erbjuder webbhotell. Jag valde Miss Hosting för att de hade ett bra erbjudande, bra omdömen, samt WordPress one-click install.

WP one-click install gör det otroligt enkelt att installera och komma igång med WordPress. Jag valde det billigaste paketet för att jag bara ville komma igång.

Ett annat webbhotell jag har hört mycket bra om i SEO-kretsarna är Oderland, men p.g.a. priset är det kanske främst till större sajter och företag. Men enligt rykten är prestandan magisk eftersom de har snabba servrar gynnar webbsidors laddningstider.

3. Installera WordPress (enklast med one-click install)

Om du inte orkar spendera mycket tid för att lösa tekniska utmaningar som du inte vet något om så ska du välja ett webbhotell med WordPress one-click install. Denna funktion finns på de flesta webbhotellen nuförtiden och gör att du kan installera och koppla domänen till WordPress på endast några minuter.

Nedan ser du en video av Miss Hosting, som visar hur lätt det är.

När detta är gjort, då är du igång!

Nedan kommer jag att ge mina tips till WordPress-teman och plugins som jag har goda erfarenheter av.

Om du ännu inte riktigt förstår vad WordPress är så kan du läsa en kort sammanfattning nedan innan du fortsätter med tipsen.

Vad är WordPress?

WordPress är världens mest använda innehållshanteringssystem (dvs. CMS = Content Management System). Som namnet säger är det ett verktyg för att hantera innehållet på din webbplats. Det är verktyget du använder för att hantera och strukturera webbplatsens innehåll.

Wordpress-innehållshantering-system-cms

CMS är det verktyg du kommer att använda mest. Det är alltså viktigt att ditt CMS är användarvänligt och flexibelt, speciellt om du är mindre tekniskt belagd. WordPress är mycket användarvänlig, speciellt för nybörjare.

WordPress är en open source plattform. I praktiken innebär detta att du har möjligheten at få flera tekniska utmaningar lösta enkelt på din hemsida m.h.a. plugins (tillägg), som i många fall är färdigkodade åt dig av proffsiga programmerare.

PS! Det finns också många dåliga plugins, så välj dem med omsorg. Jag har rekommenderat några nedanför.

Gör din WordPress-sida unik och sökmotorvänlig

För de flesta är det viktigt att webbplatsen kan göras snygg och/eller personlig. WordPress gör detta enkelt genom ett stort utbud av teman, samt möjligheten att använda page builders.

Det är dock en god idé att tänka mer holistiskt på frågan när du bestämmer vilket tema du ska ha och om du behöver t.ex. en page builder. Dessa kan nämligen ha en inverkan på din SEO-prestanda.

Välj ett WP-tema till din hemsida

Teman som är sökmotorvänliga karaktäriseras av att vara “lättviktare”, med det menar jag att koden är enkel och ren. Enkel kod gynnar speciellt sidans laddningstider, vilket är en otroligt viktig faktor när det gäller användarupplevelsen, konverteringsoptimering och SEO.

Astra WordPress tema (skärmdump på webbsida)

När du väljer ditt WP-tema ska du alltså försöka hitta ett med optimal balans med tanke på:

  • Sökmotorvänlighet.
  • Den design du kan uppnå med temat.
  • Lätthanterlighet – att du enkelt kan hantera dina sidor och sidmallar (page templates).

Själv använder jag temat Astra vilket jag har varit nöjd med. Det är extra viktigt att temat är enkelt för mig som använder en page builder, Elementor.

Page builder ger dig mer frihet i design, men kan vara svårare att hantera i början

Elementor page buildern, som jag använder, är ett verktyg som ger dig möjligheten att själv designa sidorna med enkla drag-and-drop funtioner. Så jag är inte tvungen att följa temats färdiga design. Det var något jag verkligen ville ha på min webbplats för att ha flexibiliteten att fritt justera utseendet.

Så om du vill ha mycket frihet att justera hur din webbsida ska se ut, då är page builders som Elementor kanske det du söker till din WordPressinstallation.

Elementor page builder (skärmdump på hemsida)

Innan du gör beslutet om page builder ska du ändå överväga om du vill göra det. Det finns nämligen risk att du gör sidan tung, svårhanterlig och mindre sökmotorvänlig om du bygger komplexa sidor utan att följa bästa praxis för SEO.

Möjligheten att skapa sidmallar är ofta ett krav om du väljer att använda page builders

Elementors betalda version kan fungera bra på lång sikt eftersom du kan skapa sidmallar (page templates).

Sidmallar ger dig möjligheten att redigera designen på dina sidmallar i ett ställe och sedan koppla olika sidor på webbplatsen till just den sidmallen. På så vis kan du snabbt göra ändringar i design i ett ställe utan att måsta redigera t.ex. alla dina blogginlägg en efter en.

Med Elementors gratisversion kan du inte göra sidmallar. Därför rekommenderar jag starkt att välja den betalda versionen om du gärna vill implementera den till din WordPressinstallation.

PS! Enligt min erfarenhet har temat Astra fungerat mycket bra ihop med Elementor.

Använd plugins för att förbättra webbplatsens SEO-prestanda

När du väl har installerat ditt WordPress-tema, eventuellt tillsammans med en page builder, lönar det sig att installera plugins som förbättrar sidans prestanda.

Nedan kollar vi in på några plugins som kan hjälpa dig med sökmotoroptimering och förbättra besökarnas upplevelse på din webbplats.

Yoast – ett SEO-verktyg gjort för WordPress

Jag kan inte hitta en orsak till varför du inte skulle installera Yoast med detsamma. Det här verktyget hjälper dig med onpage-optimeringen, en av grundstenarna i SEO.

Några användbara funktioner den har är:

  • Automatisering och förhandsgranskning av SEO-titlar och meta beskrivningar.
  • Den inbyggda SEO-analysen ger tips på hur du kan optimera dina SEO-texter.
  • Möjligheten att ändra URL:en enkelt för varje inlägg.
    Genererar automatiskt strukturerad data till dina inlägg.

Exempel på Yoast kombinerat med WordPress

Utöver detta har deras betalda version ytterligare funktioner som kan hjälpa dig med sökmotoroptimeringen. Verktyget sparar dig mycket tid eftersom många av de tråkiga och tekniska delarna som är viktiga för din SEO blir delvist automatiserade.

Men kom ihåg att ta alla tips verktyget ger dig med en nypa salt. Med det menar jag att om du inte får fulla poäng på alla parametrar i Yoast:s SEO-analys betyder det inte nödvändigtvis att sidan är dåligt optimerad.

Autoptimize – rengör koden och förbättrar laddningstider

Autoptimize är ett plugin som gör en del magi i bakgrunden för att göra din sida snabbare och mer sökmotorvänlig.

Autoptimize tillägget optimerar bland annat webbsidans:

  • JavaScript-kod
  • CSS-kod
  • Html-kod

Autooptimize inställningar till  optimering av Javascript, html och css

Detta betyder i princip att sidans bakomliggande kod görs “mindre” genom att eliminera alla onödiga tecken. För människor blir en kod mer lättläslig genom att använda t.ex. mellanslag och radbrytningar i en text/kod, men för en maskin är de endast extra tecken som tar längre att processa.

WP Fastest Cache

Varje gång du besöker en webbsida laddas vissa resurser av webbsidan i din webbläsares cache-minne. Det här innebär att nästa gång du besöker samma sida kommer sidan att laddas mycket snabbare, eftersom webbläsaren inte behöver ladda hela sidan på nytt.

WP Fastest Cache är ett användarvänligt plugin för just detta ändamål. Installera tillägget till din webbplats så kan du förbättra laddningstiden för återkommande besökare.

LazyLoad

LazyLoad är ett plugin till WordPress av WP Rocket som har fungerat bra för mig. Dens uppgift är endast att se till att bilder som finns längre ner på sidan endast laddas när det är nödvändigt. Den laddar alltså endast dessa filer när du scrollar så långt ner på sidan att du ska se bilderna, och inte innan.

Den kan göra samma med videofiler och iframes, som också är innehåll som kan göra din hemsida långsammare. Det är definitivt en funktion du vill ha på din sida för att få en snabbare webbsida.

Läs fler tips på hur du kan göra din hemsida snabbare här.

Code Snippets

Code Snippets är ett plugin som ger dig möjligheten att själv inkludera koder som du vill applicera på din webbplats för olika ändamål. I vissa fall kan det vara bättre att lägga in vissa simpla koder själv på webbplatsen för att inte ha alltför många olika plugins för varje enstaka funktion du vill tillägga.

Exempel: Jag har bland annat gjort en redirect på alla mina bildfilers URL (image attachment URLs) till det originala blogginlägget. Detta eftersom WordPress automatiskt skapar en URL för varje bildfil, som indexeras och börjar synas på Google. Dessa kan sedan börja konkurrera med dina inlägg (som du vill att ska synas på Google).

Det finns många fler plugins!

Dessa är endast några exempel på plugins som jag gillar. Men kom ihåg att det finns tusentals plugins som du kan använda för olika ändamål.

INNAN du installerar ett nytt plugin rekommenderar att läsa deras omdömen för att undvika att du installerar tillägg som eventuellt skadar din webbplats.

Utöver det gäller det att prova sig fram för att hitta de tillägg som passar bäst för dig och din hemsida. Kom också ihåg att testa att sidan fungerar korrekt efter att du installerat nya tillägg till din webbplats.

Avslutande tankar – Tänk på det här innan du skapar din webbplats

  • Är WordPress något för dig?
    Om du driver en enkel blogg tycker jag WordPress är mycket bra. Om du däremot ska börja en verksamhet som behöver mycket komplexa tekniska funktioner kan det vara bättre att överväga mer avancerade alternativ. WordPress styrka är främst bland bloggar och enklare webbplatser.
  • Tänk över vilket/vilka domännamn du köper.
    Innan du köper en domän så ska du givetvis ha på det klara vad webbplatsens syfte är och fundera ut vilket domännamn som passar bäst för just dig. Har du planer att expandera din verksamhet kanske du ska direkt köpa domännamn till potentiella framtida marknader?
  • WordPress SEO innebär mycket mer än val av webbhotell, WP-teman och plugins.
    För att få din sida att ranka på Google ska du först och främst skriva bra SEO-texter och innehåll. Men det finns även mer tekniska onpage-SEO faktorer som kan påverka din synlighet på Google och som kan förbättras genom val av WordPress-tema och plugins.

Hoppas dessa tips hjälper dig att komma igång med din webbplats.

Lycka till, det blir ett spännande projekt!

Tomas

Passion för SEO, CRO och i princip allt inom e-business.
Följ med mina tankar här på seo-tips.se